5 чести причини защо WordPress е бавен

26/05/2021За Бърз WordPress

Бавният уебсайт е кошмар за всеки – и за собствениците на уебсайтове, и за посетителите, не на последно място и за Google. Бавният WordPress означава повече загубено време в очакване на зареждане на страници, да не говорим за нарастващото нетърпение и разочарованието, което кара потребителите да напуснат сайта и да не се връщат.

Ако твоят WordPress сайт зарежда бавно, това наистина може да навреди на посетителското преживяване. Още по-негативно може да се отрази на онлайн магазините. Изключително важно е да поставиш голям фокус върху скоростта на WordPress, за да си сигурен, че зарежда бързо и безпроблемно.

Има много причини един WordPress сайт да е бавен и в тази статия ще говорим за петте най-често срещани причини за това.

? Виж още: Как да ускорим WordPress – две важни неща

1. Уебсайтът не е кеширан

Когато потребител посети уебсайт, неговият браузър изпраща заявка до сървъра за получаване на файловете на сайта, които да се заредят и посетителят да може да ги види. Тези файлове включват снимки, скриптове, елементи на дизайна и всякакви други файлове. Ако имаш много файлове на уебсайта си, зареждането ще отнеме известно време, особено ако съдържанието му също е динамично.

Като цяло динамичното съдържание се зарежда много повече в сравнение със статичното съдържание. При кеширане се съхранява статична версия на уебсайта, което позволява на посетителите да изтеглят този файл, за да се заредят по-бързо. С други думи, ако уебсайтът не е кеширан, сървърът ще забави опитите си да отговори на множество заявки едновременно, което от своя страна също увеличава времето за зареждане.

Има страхотни безплатни и платени плъгини за кеширане, с които да получиш незабавни резултати и огромно подобрение на скоростта на зареждане.

 • NitroPack – набиращ популярност, създаден изцяло от български екип.
 • LiteSpeed Cache – ако твоят уебсайт се хоства на LiteSpeed Web Server, този плъгин е избор номер 1.
 • WP Rocket
 • W3 Total Cache
 • WP Super Cache

Някои хостинг провайдъри предлагат техни кеширащи решения, които са оптимизирани за техните сървъри като SuperCache Manager by SuperHosting например. Може да се свържеш с твоя хостинг провайдър и да разпиташ повече.

2. Стара версия на PHP

Актуализациите често се извършват по много причини – подобрена сигурност, повишена производителност, допълнителни функции и т.н. Дори ако всички компоненти на уебсайта ти са актуални, пак ще зарежда бавно, ако основата на всичко това – PHP – е остаряла.

PHP е основният език на WordPress уебсайтовете, което означава, че остарялата му версия ще възпрепятства сериозно работата на сайта като цяло. Към момента WordPress изисква поне версия на PHP 7.4.

Хостинг провайдърът би трябвало да използва най-новата версия на PHP, но е възможно при по-стари хостнати сайтове да е останала стара версия. Може да се свържеш с твоята хостинг компания и да поискаш проверка и при нужда да вдигнат версията на PHP.

Важно е преди да се премине на по-висока верисия на PHP да се провери дали всички плъгини и теми са съвместими с нея и при нужда да се актуализират.

В Pixadoro виждаме това често, когато помагаме на клиенти, които използват много стара версия на PHP на техния уеб хостинг сървър. Винаги трябва да се използва най-новата версия на PHP, която е на разположение. Тук говорим неизменно за подобрена скорост на изпълнение на PHP, но има и сериозни подобрения и в сигурността, които идват с новата версия на PHP.

3. Твърде много плъгини

Докато плъгините са полезни от гледна точка на добавяне на функции към уебсайта, твърде много плъгини ще изядат ресурсите на сървъра.

Прекомерното количество плъгини, инсталирани и активирани в WordPress, може да бъде пагубно за скоростта. Трябва да се запомни, че всеки плъгин след като е инсталиран и активиран добавя свои заявки към сървъра. Всяка от тези заявки отнема време за изпълнение. Колкото повече заявки се изпълняват, толкова по-бавно ще отнеме на уебсайтът да се визуализира. Направи оценка на всички плъгини и остави само тези, които наистина са необходими. Може да се разгледа и за алтернативни на сегашните плъгини, които са написани по-добре, оптимизирани са и не влияят толкова на скоростта на сайта. В някои случаи скоростта е свързана с жертва. Не претоварвай уебсайта си с твърде много активни плугини, които не са необходими на 1000%.

Още нещо – много от плъгините добавят свои javascript и css файлове, необходими за функционирането на съответния плъгин. Зареждането на тези файлове само по себе си натоварва зареждането и е добре да се помисли за оптимизация на зареждането на всички скриптове, минификация на файловете и кеширане. Един страхотен плъгин е Autoptimize например.

4. Евтин хостинг

Въпреки, че опитът да се намерят решения с най-ниска цена е цел за много бизнеси, това не е добра стратегия, когато става въпрос за избор на хостинг доставчик за твоя уебсайт. От времето без прекъсвания до сигурността, хостинг партньорът е това, което гарантира, че уебсайтът ти продължава да съществува. Ако си избрал евтин план, това може да се дължи на това, че тепърва започваш и не се нуждаеш от допълнителни ресурси или функции за стартиране на сайта.

Уебсайтът обаче ще расте с течение на времето и ако се придържаш към евтиния хостинг план, сайтът може да започне да страда. Ресурсите на сървъра като процесорно време, рам и място за съхранение ще свършват бързо, забавяйки времето за реакция и увеличавайки скоростта на зареждане.

Евтините планове са изключително популярни и в резултат на това на един споделен сървър често се хостват стотици, дори хиляди уебсайтове, което неминуемо се отразява на производителността.

Напълно разбираме, че много собственици на бизнес и други потребители на WordPress имат ограничен бюджет, що се отнася до разработването и хостинга на техния уебсайт. Но решението за хостинг е в основата на успеха на твоя уебсайт. Инвестирай в добра компания за уеб хостинг.

В Pixadoro си партнираме със Superhosting.bg. Имаме специален промоционален код за SuperHosting.bg PIXADORO за -10% отстъпка за:

 • Хостинг / WordPress планове СуперСтарт, СуперПро, СуперХостинг
 • Електронни магазини Shopiko
 • Трансфер и регистрация на домейн от областите com, net, org, info, biz или eu

Използвай промокод за Superhosting.bg намаление с 10% отстъпка:
PIXADORO

5. Неоптимизирани изображения

Изображенията са важна част от всеки уебсайт и особено за онлайн магазините. Виждали сме много уебсайтове, в които има изображения с огромни размери от по 1,2,3 дори 4-5 MB на снимка. Всеки килобайт има значение при зареждане на страницата. Това важи особено когато сайтът се посещава от мобилни устройства, които използват по-бавна интернет връзка. Важно за изображенията на сайта са:

 1. Снимката да е оптимизрана като резолюция – няма нужда от 1920×1080 изображение, ако сайтът го визуализира с ширина 500px например. По-малката резолюция означава и по-малък размер на файла, който ще бъде изтеглян от браузъра.
 2. Снимката да е оптимизирана като размер на файла – всяка ненужна мета информация може да се премахне, да се компресира изображението, така че да не се губи качество и в комбинация с оптимизираната резолюция може от размер 2MB да се намали до 120kb, което е напълно окей да се постави на сайта.

Препоръчваме преди да качите снимка в WordPress, да я компресирате през https://tinypng.com/ – страхотна безплатна услуга, която оптимизира и компресира PNG и JPG изображения без загуба на качество като намалява размера до 70%!

? Виж още: Оптимизация на изображения – бързо зареждане на WordPress

6. Бонус

 • Проблем с темата – възможно е темата, която използваш да е остаряла и неоптимизирана – винаги използвай най-новата версия на темата. Ако самата тема пък не е добре написана и изпозлва прекалено много скриптове и стилове е добре да обмислиш да използваш друга тема.
 • Използваш много скриптове на трети страни – това може да са Facebook, Google, Hotjar, CrazyEgg, услуги на дигиталния маркетинг и т.н. – почти всики указват техните скриптове да се поставят в хедъра на сайта, което неминуемо се отразява на скоростта на зареждане. Прегледай внимателно всички тези допълнителни скриптове, премахни тези, които не използваш, а останалите премести във футера на сайта. Имай предвид, че някои услуги за да отчитат коректно трябва да бъдат в хедъра. Ако не знаеш кои скриптове да останат в хедъра, може да се свържеш с нас за консултация.
 • Сайтът е заразен със зловреден код – това е не само заплаха за сигурността на сайта/бизнеса, но и за неговите потребители. Google и всички търсачки често наказват подобни сайтове с понижаване в резултатите от търсене или дори, в крайни случаи, слагат домейна в черен списък и го премахват изцяло от резултатите. Важно е да поддържаш всички теми, плъгини и самият WordPress актуални – ъпдейтите често поправят пропуски в сигурността. Ако имаш съмнения, че сайтът е заразен може да се обърнеш към твоя хостинг провайдър, който може да сканира сайта и при нужда да го изчисти от злонамерения код.

Финални думи

Има много причини един уебсайт да е бавен. Може да започнеш да проверяваш за факторите, за които говорихме по-горе, за да разбереш какво кара сайта да се зарежда безкрайно, след което да направиш всичко необходимо за оптимизиране. Ако имаш проблеми с ускоряването на уебсайта си може да се свържеш с нас, за да направим предварителен одит чрез измерваме на производителността с GTmetrix, Pingdom и Google PageSpeed Insights и да решим как най-добре да оптимизираме скоростта на зареждане.

? Научи повече за нашата услуга по Оптимизация за скорост на WordPress и WooCommerce.

Полезно от Блога

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Много собственици на стартиращи онлайн магазини търсят решение за бързо и лесно пускане на своя магазин на пазара. Често поради липса на ресурси, време за проучване или нуждата магазинът да бъде пуснат възможно най-скоро се избира някоя SAAS (software as a service)...

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Значението на онлайн магазините става все по-голямо във времена на световна пандемия. Това мотивира повечето търговци и предприемачи да изградят свои уебсайтове и да пренесат бизнесите си онлайн. Създаването на сайт звучи като лесна задача, но всъщност крие някои...

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Ако искаш да ускориш своя WordPress сайт, намаляването на размера на изображенията е една голяма стъпка в тази посока. Средно изображенията представляват около половината от размера на уеб страницата, така че дори малките подобрения могат да доведат до големи...