Core Web Vitals – важни показатели за всеки сайт

07/06/2021За Бърз WordPress

От средата на Юни 2021, Google въвежда Core Web Vitals (Основни показатели за мрежата) като ранкинг фактор при класирането на сайтовете в SERP (Search Engine Results Page).

Обикновено, когато Google обяви актуализация, която ще повлияе на класирането при търсене, става дума по-скоро за съдържанието. Но тази актуализация е свързана с по-добро потребителско изживяване (UX) на вашия сайт по отношение на скоростта на зареждане, стабилността и интерактивността / реакцията на уебсайта.

Днес ще разясним подробности за Core Web Vitals, за да помогнем да разбереш как това ще повлияе на класирането при търсене на твоя сайт.

Какво са Core Web Vitals?

Core Web Vitals или Основни уеб показатели са сигнали (page experience signals), които измерват колко добро е потребителското преживяване (UX) на сайта и дали той носи най-добрия резултат, когато потребителите взаимодействат с него. 

Основната цел на тези сигнали е да осигурят най-доброто изживяване на потребителите когато са в мрежата.

Какво ще включват тези сигнали?

Това ще бъде комбинация от съществуващите сигнали за търсене на Google като удобство за мобилни устройства, безопасно сърфиране, HTTPS, ненатрапчиви интерстициали (напр. дали в сайта има много и натрапчиви попъпи, които пречат на добрия UX) и Core Web Vitals.

Page Experience Signals / Core Web Vitals сигнали за страници
Източник: Google

Трите елемента на Core Web Vitals

 • LCP или Largest Contentful Paint измерва скоростта на страницата по отношение на най-големия елемент, който се появява на сайта – най-голямото изображение, видео, анимация или текст. LCP помага да се провери колко бързо е завършило рендирането на най-големия елемент на екрана на потребителя. Обикновено лошият LCP се влияе от времето за реакция на сървъра.
 • CLS или Cumulative Layout Shift измерва визуалната стабилност на уебсайта. Той проверява дали има неопределени изображения, анимации и реклами без размери. CLS също измерва скоростта на зареждане на уеб шрифта и проверява дали съдържанието се движи правилно. Тази метрика помага да се гарантира, че страниците са възможно най-възхитителни и не безпокоят потребителите с неочаквани, объркващи движения/поведения.
 • FID или First Input Delay измерва колко бързо страницата взаимодейства с потребителите при първото им впечатление или когато те посещават сайта за първи път. С други думи, този показател дава информация колко бързо браузърът може да обработва и предоставя резултата за потребителите. FID отговаря на въпроса: „Достатъчно ли е отзивчива твоята страница?“.

Защо Core Web Vitals са важни?

3 причини, поради които тези основни уеб показатели са от съществено значение:

 1. Помага на издателите (собствениците на сайтове) да оценят работата на уебсайта;
 2. За да се осигури по-добра ангажираност и потребителски опит (UX);
 3. Осигурява последователност на уеб изживяването на потребителя чрез различни устройства – мобилни устройства, настолни компютри и таблети.

Как може да подобрим Core Web Vitals?

Как да измерим Core Web Vitals.

Преди да тестваш и подобриш своите Core Web Vitals / Основни показатели за мрежата в Google Search Console, е важно да разбереш как тези показатели определят доброто или лошото потребителско изживяване.

LCP: Добър резултат ще бъде всичко по-малко от 2.5 секунди, когато страницата започне да се зарежда.

Core Web Vitals - largest contentfuk paint
Източник: web.dev

CLS: Резултатът трябва да бъде по-малък от 0.1.

Core Web Vitals - Cumulative Layout Shift
Източник: web.dev

FID: First Input Delay не трябва да бъде повече от 100 милисекунди.

Core Web Vitals - First Input Delay
Източник: web.dev

Какво е състоянието на твоя сайт спрямо Core Web VItals може да провериш като влезеш в Google Search Console -> Experience -> Core Web Vitals.

Google Search Console - Core Web Vitals
Google Search Console - Core Web Vitals - LCP Issue

Алтернативни начини за проверка на Core Web Vitals:

Как да подобрим Core Web Vitals?

LCP:

 • Намали общия размер на страницата чрез компресиране на изображения и използване на формати от следващо поколение като JPEG 2000, JPEG XR или WebP;
 • Въведи lazyload зареждане за рекламите и снимките;
 • Използвай CDN за изображенията.

Научи повече за: Как да ускорим WordPress – две важни неща.

CLS:

Yoast подчертава: „Оптимизирането на CLS няма непременно да направи страницата по-бърза, но със сигурност я кара да се чувства по-бърза.“

 • Задай правилни размери за изображения в CSS, реклами и вградени елементи (подходяща ширина и височина):
Подобряване на CLS
Източник: Yoast

Научи повече за: Оптимизация на изображения.

FID:

 • Използвай поддържани от браузъра шрифтове; 
 • Намали времето за изпълнение на JavaScript (JS) като се минимизира и отложи неизползвания JS.

Може да прочетеш повече препоръки от експерти от бранша тук.

Научи повече за: 5 чести причини защо WordPress е бавен.

Финални думи

Core Web Vitals или Основни показатели за мрежата като ранкинг фактор стартира юни 2021 г., силно препоръчваме да отделиш време и да започнеш да подобряваш ефективността на уебсайта си, за да избегнеш неочаквани изненади в класирането на твоя уебсайт. Тези актуализации на Google имат за цел да осигурят едно по-добро уеб изживяване за всички.

Използвай наученото тук – разгледай Google Search Console или използвай алтернативните инструменти, споменати по-горе – те ще ти помогнат да откриеш грешките по-бързо, за да може да ги поправиш и да си осигуриш добро представяне в SERP.

Ако имаш затруднения с Core Web VItals винаги може да се свържеш с нас за съдействие и подобряване на резултатите.

Полезно от Блога

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Много собственици на стартиращи онлайн магазини търсят решение за бързо и лесно пускане на своя магазин на пазара. Често поради липса на ресурси, време за проучване или нуждата магазинът да бъде пуснат възможно най-скоро се избира някоя SAAS (software as a service)...

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Значението на онлайн магазините става все по-голямо във времена на световна пандемия. Това мотивира повечето търговци и предприемачи да изградят свои уебсайтове и да пренесат бизнесите си онлайн. Създаването на сайт звучи като лесна задача, но всъщност крие някои...

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Ако искаш да ускориш своя WordPress сайт, намаляването на размера на изображенията е една голяма стъпка в тази посока. Средно изображенията представляват около половината от размера на уеб страницата, така че дори малките подобрения могат да доведат до големи...