Как да подобрим TTFB и времето за реакция на сървъра при WordPress

02/06/2021За Бърз WordPress

Скоростта на всеки WordPress сайт играе критична роля както при потребителския опит (User Experience – UX), така и при SEO оптимизацията за търсачки. Уеб страниците, които зареждат бавно може да повлияят негативно на класирането на сайта в търсачките, както и да са причина за по-малко конверсии и поръчки в онлайн магазините.

Един от най-добрите начини за подобряване на времето за реакция на сървъра на твоя WordPress уебсайт е да се обърне внимание на намаляване на времето до първия байт – Time to First Byte или TTFB. Това може да помогне уебсайта да зарежда в браузърите на посетителите възможно най-бързо, което прави по-малко вероятността те да го напуснат.

В тази статия ще обясним какво е TTFB, защо е важен метрик и как да се тества един сайт за TTFB. Накрая ще представим няколко ключови съвета, които може да използваш, за да намалиш TTFB и да подобриш времето за реакция на сървъра в WordPress (Reduce initial server response time). Да започваме!

Какво е TTFB? ⏱

TTFB или Time to First Byte представлява времето, необходимо на браузъра да получи първия байт данни от сървъра на даден уебсайт. С други думи се измерва отзивчивостта на уеб сървъра след като HTTP заявката е направена от браузъра на потребителя. Колкото по-бърз е TTFB на твоя уебсайт, толкова по-добре. Това означава, че ресурсите и данните на сайта ще се зареждат по-бързо в браузърите на потребителите.

TTFB се състои от три основни части:

 1. HTTP заявка се изпраща до сървъра.
 2. Сървърът обработва заявката и генерира отговор след комуникация с мрежовите системи, изпълнение на скриптове, заявки до бази данни и т.н.
 3. Сървърът предава първия байт от отговора на клиента, което представлява Time to First Byte (TTFB).

Времето, необходимо за завършване на всички тези фази съставлява TTFB. По-нататък в статията ще обсъдим как да проведем TTFB тест. Добрият TTFB е между 200 милисекунди (ms) и 500 ms. В идеалния случай ще бъде под 100 ms.

TTFB за даден сайт зависи от много от фактори. Например, ако имаш голям сложен уебсайт, може да очакваш по-голям TTFB, отколкото при обикновен блог.

Защо TTFB има значение за твоя WordPress сайт? ⚡

Когато става въпрос за оптимизация на уебсайтове и осигуряване на положителен UX, скоростта на сайта е от първостепенно значение. Ако обаче забележиш, че производителността на твоя сайт страда, това може да се дължи на ненужно дълъг TTFB.

Колкото по-дълъг е TTFB, толкова по-дълго посетителите на сайта ще трябва да чакат браузърите им да покажат страниците. Това може да доведе до разочарование и дори да накара потребителите да напуснат сайта и вместо това да отидат при някой конкурент.

Бавният уебсайт може да навреди на SEO. Google смята скоростта на страниците за ключов сигнал за класиране. Така че ако на твоя сайт отнема твърде много време за зареждане, рискуваш да изгубиш позиции в страниците с резултати от търсачката (SERPs).

Важно е да се отбележи, че TTFB не е синоним на скоростта на уебсайта. По-скоро това е измерване на отзивчивостта. Всички показатели за скорост и производителност са важни за твоя уебсайт. Въпреки че има някои дебати за това дали TTFB наистина има значение – или до каква степен е важен метрик – подобряването на TTBF може само да бъде положително за сайта.

Има няколко други предимства, които идват и от намаляването на TTFB . Не само може да се подобри преживяването на посетителите, но също така може да увеличи степента на ангажираност и задържане – повече разгледани страници, по-висока интеракция със сайта.

Намаляването на TTFB може да помогне за подобряване на времето за реакция на сървъра на твоя WordPress сайт като осигури по-добър UX.

Как да проведем TTFB тест на WordPress сайт

Преди да обсъдим как да подобрим Time to First Byte, важно е първо да разберем къде се намира сайта в момента. Ето защо препоръчваме да се направи TTFB тест.

Има множество инструменти, които може да се използват за измерване на TTFB . Струва си да се отбележи, че резултатите могат да се различават леко в зависимост от това коя услуга или начин на тестване се използва. В повечето случаи най-добрият метод се свежда до личните предпочитания. По-долу са някои от най-често срещаните услуги за тестване на сайт за TTFB (и като цяло за скорост).

NB: Pingdom и GTMetrix реферират към Time to first byte като “Wait Time” или просто “Wait” а не като TTFB.

Как да подобрим TTFB и да намалим времето за реакция на сървъра (5 съвета) ?

След като разбрахме какво е Time to first byte и защо е важно, можем да стигнем до забавната част: намаляване на TTFB за подобряване на времето за реакция на сървъра. След стартираnе теста за TTFB, в зависимост от инструмента, който си използвал, вероятно ще има списък с предложения за подобрения и предложения, с които да започнеш.

Въпреки това има няколко общи и ефективни начина за намаляване на TTFB в WordPress. Нека да разгледаме шест ключови съвета за намаляване на времето за реакция на сървъра чрез плъгини, както и с други инструменти.

 1. Включване на кеширането на WordPress сайта
 2. Използване на CDN
 3. Оптимизиране на базата данни на WordPress
 4. Поддържане сайта лек чрез премахване на ненужните плъгини
 5. Ъпгрейдване към по-добър WordPress хостинг

1. Включване на кеширането на WordPress сайта

Кеширането намалява тежестта върху сървъра на твоя сайт като в крайна сметка позволява неговите данни да се предават и показват по-бързо. WordPress има богата галерия от плъгини за кеширане като по-добрите са: WP Super Cache, W3 Total Cache, Litespeed Cache, WP Rocket.

2. Използване на Content Delivery Network (CDN)

CDN може да помогне за подобряване на скоростта на сайта и за намаляване на TTFB. Това е мрежа от сървъри, разположени по целия свят, която позволява на сайта да бъде зареден от дата центъра, който е най-близо до местоположението на всеки посетител. Това минимизира разстоянието, което трябва да изминат данните, за да се зареди твоя WordPress сайт, което в крайна сметка води до по-бързо време за зареждане. CDN е особено полезно решение ако имаш потребители от цял свят, не само от България.

Популярни CDN платформи са CloudFlare и StackPath.

Някои от големите плъгини за кеширане на WordPress идват с опция за настройване на Cloudflare CDN. Това включва WP Rocket и W3 Total Cache.

3. Оптимизиране на базата данни на WordPress

С времето базата данни на WordPress може да стане много голяма и заявките към нея да се изпълняват по-бавно. Увеличението на базата данни може да бъде вследствие на:

 • Стотици, дори хиляди запазени ревизии на страници и постове (revisions);
 • Останали данни и таблици от изтрити плъгини;
 • Неодобрени, спам или поставени в кошчето коментари;
 • “Осиротели” метаданни;
 • Pingbacks, Trackbaks;
 • Auto-draft, както и постове и страници в кошчето и др.

Освен прочистване, процесът по оптимизация на базата данни на WordPress включва и отделната операция “optimize datatable”.

Някои от популярните плъгини за оптимизация на базата данни на WordPress:

 • WP-Optimize – Clean, Compress, Cache
 • Advanced Database Cleaner

4. Поддържане сайта лек чрез премахване на ненужните плъгини

Точно както при оптимизирането на базата данни на WordPress, поддържането на сайта възможно най-лек може да помогне за намаляване на TTFB и подобряване на цялостната производителност. За да се намали тежестта на сайта, може да изтриеш всички неизползвани или ненужни инсталирани плъгини.

Твърде много плъгини могат да забавят сайта и да увеличат времето за реакция на сървъра. Ето защо е най-добре да подбираш внимателно кои плъгини да инсталираш на уебсайта и редовно се актуализират. Ако вече няма нужда от даден плъгин го деактивирай и изтрий напълно (това включва и прочистване на базата данни). Това ще сведе до минимум ненужното натоварване.

? Виж още: Как да ускорим WordPress – две важни неща

5. Ъпгрейдване към по-добър WordPress хостинг

Хостинг доставчикът играе ключова роля за скоростта и производителността на твоя сайт. Така че, ако сайтът страда от бавно време за зареждане и проблемен TTFB (и съветите по-горе не помагат), може би е време да помислиш за преминаване към друг хост или за надстройване текущия плана.

Ако в момента си на споделен хостинг план, това може да е една от причините за повишен TTFB. Плановете за споделен хостинг често нямат достатъчно ресурси за работа със сайтове с интензивен трафик, да не говорим за сървърното оборудване и мощността, необходими, за да бъде всеки сайт възможно най-бърз.

Затова препоръчваме надграждане от споделен до управляван (Managed) WordPress хостинг или Managed VPS / VPS, което ще намали TTFB.

В Pixadoro си партнираме със superhosting.bg и може да предоставим промоционален код за -10% отстъпка за домейн, хостинг и VPS услуги.

Използвай промокод за Superhosting.bg намаление с 10% отстъпка:
PIXADORO

Научи повече

Често задавани въпроси ✌️

Какво означава TTFB?

TTFB е съкращение от Time to First Byte. Той измерва колко време отнема на първия байт данни на уебсайта да се визуализира в браузъра на потребителя.

Има три основни компонента, които изграждат TTFB. Първият е времето, необходимо на браузъра да изпрати HTTP заявката до сървъра. Второто е времето, необходимо на сървъра да обработи тази заявка и да генерира отговор. Третият и последен фактор е времето, необходимо на сървъра да предаде първия байт в отговор обратно на браузъра.

Кой е най-добрият начин за измерване на TTFB?

Ако искаш да измериш TTFB на твоя WordPress сайт, има няколко варианта. Както обсъждахме по-рано, може да използваш онлайн инструменти като WebPageTest, Pingdom, GTMetrix и др. Всички тези сайтове са безплатни и предоставят множество информация относно скоростта и ефективността на твоя уебсайт. Друга възможност да се измери TTFB е чрез Chrome DevTools.

Какво се счита за добър TTFB?

Стандартният TTFB е някъде между 200 ms до 600 ms. Колкото по-нисък е този показател обаче, толкова по-добре. В идеалния случай ще търсиш резултат под 100 ms, което обаче е трудно постижимо ако имаш сложен и голям уебсайт. От друга страна, всичко по-високо от 600 ms е проблем, който трябва да се разреши възможно най-скоро.

Кой е най-бързият начин за намаляване на TTFB?

Има различни методи, които може да се използват, за да се намали TTFB на сайта и от своя страна да се подобри времето за реакция на сървъра. Някои техники обаче са по-бързи и лесни от други. Например, може да помислиш за използване на плъгин за кеширане или за внедряване на CDN. Ако това не помогне, може да се насочиш към надстройване на твоя хостинг план.

Финални думи

TTFB е важен показател, който влияе върху скоростта и цялостната ефективност на уебсайта. Ако TTFB е повече от 600 ms, това може да доведе до лош UX и да повлияе отрицателно на SEO ранкинга.

В тази статия обсъдихме как да се намали TTFB и да се подобри времето за реакция на сървъра.

Да знаеш как да подобриш TTFB е само един от начините за подобряване на времето за зареждане на един WordPress сайт. Ако имаш нужда от помощ за оптимизиране на скоростта на твоя сайт, ние сме тук, за да помогнем.

? Научи повече за нашата услуга по Оптимизация за скорост на WordPress и WooCommerce.

Полезно от Блога

Значението на продуктовите филтри в електронната търговия

Значението на продуктовите филтри в електронната търговия

Проучване, направено от BigCommerce, открива, че: 34% от уебсайтовете предоставят лошо изживяване при филтриране, като предлагат на потребителите дори ако имат най-основните продуктови изисквания 50% от уебсайтовете осигуряват посредствено изживяване при филтриране:...

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Много собственици на стартиращи онлайн магазини търсят решение за бързо и лесно пускане на своя магазин на пазара. Често поради липса на ресурси, време за проучване или нуждата магазинът да бъде пуснат възможно най-скоро се избира някоя SAAS (software as a service)...

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Значението на онлайн магазините става все по-голямо във времена на световна пандемия. Това мотивира повечето търговци и предприемачи да изградят свои уебсайтове и да пренесат бизнесите си онлайн. Създаването на сайт звучи като лесна задача, но всъщност крие някои...