Значението на продуктовите филтри в електронната търговия

25/05/2024WooCommerce

Проучване, направено от BigCommerce, открива, че:

 • 34% от уебсайтовете предоставят лошо изживяване при филтриране, като предлагат на потребителите дори ако имат най-основните продуктови изисквания
 • 50% от уебсайтовете осигуряват посредствено изживяване при филтриране: филтрирането е добро, но все още има много за подобряване
 • Само 16% от уебсайтовете са в състояние да предложат добро изживяване при филтриране на продукти: те предоставят на потребителите достатъчно видове филтри, балансиран дизайн на филтриране и логика, които отговарят на очакванията на потребителя.

Повечето онлайн магазини нямат основни опции за филтриране, което представлява трудност за посетителите да намерят желаните от тях продукти. Това не само увеличава вероятността клиентите да напуснат вашия сайт, но също така се отразява негативно на цялостното им потребителско изживяване.

Проблемите с филтрирането на продуктите често включват липса на специфични за категорията филтри, бавно зареждане на резултатите, както и неспособност за прилагане на множество филтри едновременно. Такива недостатъци водят до разочарование у потребителите и по-висок процент на излизане от сайтовете.

Какво точно представляват продуктовите филтри за електронна търговия? 

Продуктовите филтри представляват инструментите, които позволяват на клиентите лесно да намират конкретните продукти, които търсят във вашия онлайн магазин. Тези филтри позволяват на клиентите да сортират продукти въз основа на специфични характеристики или спецификации.

Например, ако клиент иска да разглежда тениски на цена между 20 лв и 50 лв, той може да използва филтри за категории в комбинация с филтър за ценови диапазон, за да покаже само продуктите, които отговарят на техните критерии.

Продуктовите филтри ефективно отделят артикулите от вашия продуктов каталог, които отговарят на зададените от потребителя критерии, като скриват продуктите, които не отговарят. В резултат на това клиентите могат бързо да намерят желаните от тях продукти и да ги добавят в количката или в списъкът с любими.

Струва си да се отбележи, че ако вашият онлайн магазин предлага предимно “прости” продукти (без много характеристики/атрибути) или пък малко на брой продукти, то филтрите може да не са необходими, защото клиентите могат лесно да намерят това, от което се нуждаят.

Продуктовите филтри са особено полезни за онлайн магазини със “сложни” продукти, които изискват клиентите да стеснят търсенето си въз основа на фактори като размер, цвят, материал, марка и др. Например, ако продавате дрехи, налични в различни размери, цветове и материи, от съществено значение е да предоставите на клиентите лесен начин за сортиране и филтриране на продукти въз основа на тези критерии.

Помогнете на клиентите си лесно да намират продуктите, които ги интересуват.

Без подходящата помощ намирането на правилния продукт в магазин за електронна търговия може да се окаже мисия невъзможна за вашите потребители. Почти всички изследвания на използваемостта доказват, че 75% от потребителите напускат магазина, ако не могат да намерят това, което търсят в рамките на 15 секунди.

Толкова е просто: ако потребителите не могат да филтрират продукти, те не могат да намерят това, което търсят, достатъчно бързо. И ако не могат да го намерят, не могат да го купят.

Продуктови филтри в онлайн магазин
Продуктови филтри в онлайн магазин

Защо филтрирането има значение?

Ако вашият електронен магазин предлага сложни продукти или има голям продуктов каталог, включването на филтрите на страницата за магазина и страниците с категории и тагове е критично за осигуряване на безпроблемно пазаруване. Ето няколко причини, поради които продуктовите филтри са незаменими за всеки онлайн магазин:

Лесна навигация

За да задържите както новите, така и съществуващите посетители на сайта, от решаващо значение е да предложите интуитивно разглеждаме на каталога, което им позволява лесно да намират желаните от тях продукти. Продуктовите филтри опростяват цялостната навигация във вашия онлайн магазин като изискват от клиентите просто да изберат предпочитаните от тях критерии за филтриране, което от своя страна филтрира всички продукти, които отговарят на техния избор. Този рационализиран подход позволява на клиентите да правят бързи покупки.

Подобрена видимост на продукта

Чрез включването на филтри, клиентите получават удобен начин да откриват нови продукти във вашия онлайн магазин. Това не само увеличава продажбите, но и подобрява видимостта на по-малко популярните продукти. За да подобрите допълнително видимостта на продукта, можете да добавите филтър „На фокус“, за да покажете продуктите на по-широка аудитория от потенциални купувачи.

Подобрено изживяване при пазаруване

Осигуряването на безпроблемно потребителско изживяване е жизненоважно за успеха на всеки онлайн магазин. Ако купувачите се “борят” да намерят това, което търсят, е по-вероятно те да напуснат магазина. С филтрите, вие предлагате на всички типове потребители, включително тези, които не са запознати с технологиите, лесен начин за намиране на продуктите, от които се нуждаят. Това от своя страна подобрява задържането и удовлетвореността на клиентите.

Повишена вероятност за покупка

Използването на филтри във вашия онлайн магазин насърчава повече покупки и в крайна сметка генерира по-високи приходи за вашия бизнес. Ако клиентите не могат да намерят продуктите, които желаят, докато разглеждат вашия онлайн магазин, те вероятно ще преминат към конкурентен сайта.

Подобряване на SEO

Филтрите също така играят важна роля за SEO оптимизацията на вашия сайт. Всеки път, когато потребителите прилагат филтри, се създава нова URL страница със специфично съдържание. Това увеличава броя на индексируемите страници на вашия сайт и подобрява видимостта му в търсачките. По този начин, продуктовите филтри могат да доведат до по-висок органичен трафик и по-добро класиране в резултатите от търсене. След филтриране се създава нова целева страница с уникален URL адрес, мета тагове и H1 заглавие. Това осигурява:

 • Разширяване на семантичното ядро на сайта
 • Ръст в трафика от търсене
 • Повишаване на видимостта и класирането на сайта
 • Възможността да се конкурирате в търсенето с големи онлайн магазини
 • Висококачествен трафик: купувачите, които е най-вероятно да направят покупка, идват според тесни прецизни търсения

Ключови категории филтри в електронната търговия

Определянето на идеалните продуктови филтри за вашия магазин изисква известна степен на обмисляне. От решаващо значение е да изберете филтри, които отговарят на вашите специфични нужди и продукти.

Въпреки това има определени продуктови филтри, които обикновено се използват в повечето магазини.

 1. Марка (освен ако целият ви инвентар се състои изключително от продукти от една марка)
 2. Цена
 3. Потребителски оценки
 4. Цвят
 5. Материал
 6. Размер
 7. Тема (като сезон или повод)
 8. Промоция

Важно е да се отбележи, че горните примери са само предложения и може да не е задължително да изисквате всички от тях за вашия конкретен магазин или да се нуждаете от по-специфични за вашия бизнес, например един магазин за бижута би имал филтри като:

 • характеристики на метал
 • скъпоценен камък
 • тип перла
 • филтри за дизайн на бижута и др.

Онлайн магазин за компютри и телефони би имал филтри като:

 • Марка
 • Процесор
 • Памет
 • Твърд диск
 • Операционна система
 • Захранване и др.

Някои от най-успешните онлайн магазини използват иновативни методи за филтриране, за да подобрят потребителското изживяване. Например, H&M използва тематични филтри, които позволяват на клиентите да търсят продукти въз основа на специфични теми като “устойчиви продукти” или “рециклиране”​. Тези филтри не само улесняват търсенето, но и подчертават ценностите на марката.

Стратегии за продуктовите филтри

 1. Подредете филтрите по важност, а не по азбучен ред
 2. Опростете продуктовите филтри – показвайте само тези, които са нужни
 3. Вземете предвид гледната точка на вашите клиенти, когато създавате филтри
 4. Използвайте езика, който вашите клиенти използват, за да опишете продуктите си
 5. Уверете се, че филтрите се отличават от останалата част на страницата – трябва да са ясно видими и лесно достъпни както на компютри, така и на телефони
 6. Персонализирайте конфигурациите на филтъра въз основа на конкретните продукти
 7. Осигурете визуално потвърждение на активните филтри
 8. Избягвайте да претоварвате потребителите с прекомерно много опции за филтриране
 9. Адаптирайте филтрите за оптимална използваемост на мобилни и настолни устройства
 10. Оптимизирайте скоростта на филтъра
 11. Осигурете лесно премахване на филтрите за потребителите, поддържайки балансирано изживяване
 12. Скрийте опциите за филтриране, които биха дали нулеви резултати
 13. Дайте възможност на посетителите да прилагат множество филтърни стойности от един и същи тип

Заключение

Когато става въпрос за създаване на безпроблемно пазаруване на вашия онлайн магазин, включването на продуктови филтри е изключително важно. Филтрите предлагат на потребителите лесно и приятно пазаруване. Това не само повишава удовлетвореността, но също така има потенциала да увеличи продажбите и приходите за вашия бизнес.

Ползите от продуктовите филтри се простират отвъд подобряването на клиентското изживяване. Като предоставяте по-ефективно и персонализирано пазаруване, можете да увеличите удовлетвореността на клиентите, което води до по-високи проценти на реализация и повторни покупки. Освен това, удобството и лекотата на използване, свързани с продуктовите филтри, могат да помогнат за утвърждаването на вашата марка като надежден и ориентиран към клиента онлайн магазин.

Полезно от Блога

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Много собственици на стартиращи онлайн магазини търсят решение за бързо и лесно пускане на своя магазин на пазара. Често поради липса на ресурси, време за проучване или нуждата магазинът да бъде пуснат възможно най-скоро се избира някоя SAAS (software as a service)...

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Значението на онлайн магазините става все по-голямо във времена на световна пандемия. Това мотивира повечето търговци и предприемачи да изградят свои уебсайтове и да пренесат бизнесите си онлайн. Създаването на сайт звучи като лесна задача, но всъщност крие някои...

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Ако искаш да ускориш своя WordPress сайт, намаляването на размера на изображенията е една голяма стъпка в тази посока. Средно изображенията представляват около половината от размера на уеб страницата, така че дори малките подобрения могат да доведат до големи...