Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

19/08/2021Право и данъци

Значението на онлайн магазините става все по-голямо във времена на световна пандемия. Това мотивира повечето търговци и предприемачи да изградят свои уебсайтове и да пренесат бизнесите си онлайн.

Създаването на сайт звучи като лесна задача, но всъщност крие някои правни рискове, които е добре да имаш предвид. Важно е да осигуриш защита на идентичността на сайта си. Въпреки че имаш вече регистриран домейн, това не е достатъчно, за да се предпазиш от бъдещи нарушения на правата ти.

Едно от нещата, за които е добре да помислиш след избора на домейн за твоя сайт е регистрирането на търговска марка.

Защо да регистрираш домейна на сайта си като търговска марка?

Регистрацията на домейн като търговска марка дава по-сигурна закрила на цялостното ти присъствие в интернет. 

Все по-често срещани са случаите на т.нар. “cybersquatting” (кибернастаняване). Cybersquatter-ите са хора, които регистрират сходен на твоя домейн и по този начин целят облагодетелстване. 

Още по-напреднала практика е трето лице да регистрира търговска марка на вече развит онлайн бизнес, който е пропуснал да се защити от правна страна. Това се прави да се принуди собственикът да заплати определена сума пари, за да му се прехвърли марката или домейна, които са недобросъвестно регистрирани.

Решението на този проблем е да регистрираш домейна си със защитен статус. Преди това обаче трябва да пристъпиш към регистрация на търговска марка.

Регистрираната търговска марка ти дава възможност да атакуваш всички опити за нарушаване на правата ти. Това е изключително важно в онлайн света, в който живеем. Не позволявай друг да копира твоите идеи и името на твоя уебсайт, след като си вложил толкова много труд в тях. 

Ако едно лице регистрира домейн с име “koka-kola.com”, притежателите на марка “coca-cola.com” ще имат всички основания да атакуват действията по нарушаване на правата им на интелектуална собственост. 

Дори в момента да не смяташ, че името на онлайн магазина ти може да е обект на атака, е добре да помислиш предварително за най-добрата защита на правата си.

Каква е разликата между домейн и търговска марка? 

Домейнът, както и марката, също е вид идентификатор на съответния търговец. Те обаче имат няколко съществени разлики:

Търговската марка идентифицира стоки или услуги от определен клас с техния производител/доставчик. Домейн името представлява закупуването на право на притежание на име в интернет за определено време.

Запазването на марка и на домейн става с две отделни, самостоятелни процедури. Търговските марки се регистрират в Патентното ведомство на Република България. Домейн имената се регистрират от ICANN-акредитиран регистратор.

Търговската марка и домейн името имат различен срок на действие.

Запазването на име на домейн само по себе си не е регистрация на търговска марка и няма как да предпази собственика му от потенциални нарушения на правото върху търговската марка. Името на домейна може да бъде запазено и като търговска марка.

Регистрираната търговска марка (както и заявката за марка) е едно от основанията за регистриране на защитен домейн.

Финални думи

Ако искаш да наложиш своя бранд за онлайн търговия и да го защитиш от правна страна, препоръчваме да го направиш чрез регистрацията му като търговска марка.

Полезно от Блога

Значението на продуктовите филтри в електронната търговия

Значението на продуктовите филтри в електронната търговия

Проучване, направено от BigCommerce, открива, че: 34% от уебсайтовете предоставят лошо изживяване при филтриране, като предлагат на потребителите дори ако имат най-основните продуктови изисквания 50% от уебсайтовете осигуряват посредствено изживяване при филтриране:...

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

Много собственици на стартиращи онлайн магазини търсят решение за бързо и лесно пускане на своя магазин на пазара. Често поради липса на ресурси, време за проучване или нуждата магазинът да бъде пуснат възможно най-скоро се избира някоя SAAS (software as a service)...

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Ако искаш да ускориш своя WordPress сайт, намаляването на размера на изображенията е една голяма стъпка в тази посока. Средно изображенията представляват около половината от размера на уеб страницата, така че дори малките подобрения могат да доведат до големи...