Миграция на магазин от CloudCart към WooCommerce

17/12/2023WordPress

Много собственици на стартиращи онлайн магазини търсят решение за бързо и лесно пускане на своя магазин на пазара. Често поради липса на ресурси, време за проучване или нуждата магазинът да бъде пуснат възможно най-скоро се избира някоя SAAS (software as a service) платформа като българските CloudCart, Seliton, NextBasket, Shopiko или пък тези от чужбина – Shopify, Weebly, Wix и др.

Някои от плюсовете са ниския (първоначално) месечен разход, бързия старт, готов дизайн, включен хостинг и съпорт. С времето и развитието на своите магазини, клиентите започват да виждат все по-сериозно недостатъците на една такава платформа – затворена система, трудна персонализация на дизайна (повечето платформи имат ограничен набор от темплейти, които всички техни клиенти използват с опция да се смени цветовата схема), липса или недостатъчно добре работещи маркетинг инструменти, липсата на контрол върху скоростта на сайта.

Допълнително повечето месечни/годишни планове са обвързани с обема продажби на магазина и колкото повече продажби имате, толкова ще е по-висока таксата. По този начин платформата знаят какви са оборотите ви, колко продавате, какви фактури издавате и каква ли не друга бизнес информация.

Към това може да прибавим и информацията, която се споделя с платформата за трафика на сайта – откъде идва, какво прави, колко пазарува. В CloudCart например директно слагат свой Google Analytics код във вашия сайт, който събира тези данни (за да могат след това да ви продадат Analytics модула, включен в по-високия план, който не може да бъде изключен и да не плащате за него).

През последната половин година при нас дойдоха много клиенти, които се оплакваха от точно тези и други проблеми със своите магазини с молба да прехъврлим техния магазин от CloudCart към WordPress – WooCommerce. Другата основна причина за отлив на клиенти от CloudCart е че наскоро вдигнаха много цените и за почти всяка интеграия трябва да се доплаща. Именно поради големия интерес от смяна на платформата, днес ще разгледаме

Как да мигрираме (прехвърлим) магазин от CloudCart към WooCommerce

Прехвърлянето на магазина към WooCommerce се състои в прехвърляне на:

 1. Продукти – име, цена, снимки, галерия, описания, SKU, атрибути/характеристики
 2. Продуктови категории и тагове – със същата йерархична структура
 3. Поръчки – всички направени досега поръчки
 4. Клиенти – всички регистрирани клиенти на магазина
 5. Статии – ако имате блог
 6. Страници – начална, контакти, за нас, общи условия на магазина, лични данни, бисквитки и други.
 7. Дизайн – сега е моментът да решите дали искате да запазите, освежите или направите нов дизайн на магазина
 8. SEO

Прехвърляне на продукти и категории от CloudCart към WooCommerce

Прехвърлянето на продукти от CloudCart към WooCommerce става чрез един XML feed, който съдържа всичко за продуктите и категориите, в които се намират. В CloudCart може да генерирате такъв фийд от https:/вашият-домейн.ком/admin/appsxml_feed_generator/feeds или Приложения -> Генератор за XML feeds.

Имайте предвид, че CloudCart създават безплатен фийд до 100 продукта, така че ако магазинът ви е с по-малко от 100 продукта – супер.

Ако магазинът има повече от 100 продукта, то се налага да надградите лимита и да закупите допълнителен пакет:

Платен XML фийд за продукти в CloudCart

Ценоразписът достига до фийд лимит от 20000 продукта.

Ако имате 200-300 продукта може да не плащате допълнително, а да използвате филтър с таг при създаване на фийда. Слагате таг на първите 100 продукта, генерирате фийд, сваляте файла. Махате тага на първите 100, слагате тага на вторите 100, генерирате фийд, сваляте файла и така докато не свалите всички продукти.

Когато имате пълния списък с продукти, остава да го импортирате в WooCommerce. Тук ние използваме WP All Import като плъгинът дава много възможности за мапване на полета при импорта на продукти и не сме имали проблеми при импорти от няколко хиляди продукти – без значение дали продуктът е със или без вариации (опции – цвят, размер и тн.).

WP All Import взима линковете към снимките от XML файла с продукти и ги качва в новия сайт като има опция да импортирате и SEO описания, ако имате такива. Ако в самото описание на продукта има ембеднати снимки, WP All Import също ще ги изтегли и качи.

При импорта на продуктите с WP All Import автоматично се създават и категориите и подкатегориите, така че и тази задача е изпълнена с едно действие.

Ако имате марки в CloudCart, то може да ги мапнете към съответния продуктов атрибут в WooCommerce.

Прехвърляне на колекции от продукти от CloudCart към WooCommerce

В CloudCart има една функционалност, наречена Колекции, която е доста популярна сред собствениците на магазини. Тя позволява именно това – да правите “Колекции” от продукти и да и показвате на сайта – Колекция с промоции за Black Friday, Колекция с намалени аутлет продукти и др.

Аналогичната функционалност в WooCommerce се нарича таг (tag). С прилагане на един таг към група продукти реално се създава Колекция. Всеки таг си има линк и може да бъде изпращан на клиенти и показван в менюто на сайта или на начална или отделна страница.

Прехвърляне на клиенти от CloudCart към WooCommerce

Клиентие в CloudCart (поне за сега) се ескпортират лесно в .csv файл от меню клиенти -> бутонът Експорт в горния десен ъгъл (https://вашият-домейн.ком/admin/customers).

На имейла си трябва да получите файла с клиентите. След като свалите файла с клиентите, използвайте отново WP All Import за импорт в WooCommerce (изисква се Import Pro Package -> Users).

Прехвърляне на поръчки от CloudCart към WooCommerce

Важно: Преди да прехвърлите поръчките, първо прехвърлете клиентите, за да може след това при импорт на поръчките, да се свържат с конкретните клиенти. Също така първо прехвърлете продуктите, за да има какво да се добави в поръчката при импорт.

Съвсем до скоро експортирането на поръчки от CloudCart беше изключително лесно – от менюто Поръчки -> бутонът Експортирай в горния десен ъгъл. За съжаление вследствие на вдигането на цените и все повечето клиенти, които сменят платформата и преминават към WooCommerce, CloudCart направиха тази опция платена като към момента струва 300,00 € без ДДС.

Платен еьпорт на поръчки в CloudCart

За разлика от фийда с продукти, където имате право на 100 безплатни, тук няма никаква опция за експорт, освен платената.

След като свалите файла с поръчките (обикновено е .csv, .xlsx) използвайте отново WP All Import за импорт на поръчките в WooCommerce.

Прехвърляне на статии от CloudCart към WooCommerce

Тук за съжаление няма никаква възможност за експорт на статиите и категориите от блога в CloudCart. За прехврълянето на статиите се налага ръчно пренасяне на всяка статия. Ако имате малко статии е окей, но ако са доста, би отнело повече време.

Прехвърляне на страници от CloudCart към WooCommerce

Същото важи и за страниците в CloudCart – това е нормално, защото в WordPress се използва друг билдър и няма как да се експортират и импортират автоматично. Това е и моментът за подобряване на някои неща в дизайна на магазина, добавяне на нови, премахване на ненужни. В WordPress имате пълната свобода да създавате каквито искате страници, ландинг страници, форми, функционалности, попъпи, банери, Call to action секции и други. С всякакъв дизайн.

Не забравяйте да прехвърлите SEO описанията и заглавията на страниците от CloudCart в WordPress.

Запазване на SEO при миграция от CloudCart към WooCommerce

Независимо поради каква причина предприемате прехвръляне на магазина си от CloudCart към WooCommerce, най-важното е да запазите SEO информацията и класирането си. За целта следвайте този чеклист:

 1. SEO на продукти – в XML фийда с продукти се съдържа SEO мета описания и заглавия на продуктите, така че при импорта с WP All Import не забравяйте да го добавите. Добре е да имате предварително инсталиран SEO плъгин – Yoast, RankMath или друг.
 2. SEO на категории – тук трябва ръчно да пренесете SEO мета описания и заглавия.
 3. SEO на тагове/колекции – тук трябва ръчно да пренесете SEO мета описания и заглавия.
 4. SEO на страници – тук трябва ръчно да пренесете SEO мета описания и заглавия.
 5. 301 на линкове – CloudCart има различна структура на линковете от WordPress, така че при прехвърлянето ще получите нови линкове. Затова е важно да имате пълен списък на старите линкове и да направите 301 redirect от старите към новите.
 6. Не забравяйте да прехвърлите всички пискели, Google analytics.
 7. Не забравяйте да прехвърлите и новата карта на сайта в Google Search Console.

Разлика в линковете между CloudCart и WooCommerce:

CloudCartWordPress / WooCommerce
Страницаhttps://моятсайт.ком/page/za-nashttps://моятсайт.ком/za-nas
Продуктова категорияhttps://моятсайт.ком/category/accessorieshttps://моятсайт.ком/product-category/accessories/
Продукт (тук няма разлика)https://моятсайт.ком/product/towel-tribalhttps://моятсайт.ком/product/towel-tribal/

Как да настроите 301 redirect:

301 редирект се слага в .htaccess файла на основната директория на WordPress и изглежда по този начин:

Redirect 301 /page/za-nas https://моятсайт.ком/za-nas

Може и да използвате плъгин, но най-добре е през .htaccess.

В заключение

CloudCart (и останалите SAAS платформи) е страхотна платформа, но има своите недостатъци. Наблюденията ни са, че CloudCart започва да става много затворена платформа и по всякакъв начин искат да задържат клиентие като един начин е да ги ограничат да експортират своите данни от магазина или ги направят твърде скъпи, което да ги откаже от миграция. Както и да се опитват да ви задържат не забравяйте, че всички бизнес данни (клиенти, поръчки, продукти, фактури и други) са изцяло ваша собственост, а не на CloudCart.

След скорошното драстично вдигане на цените, много собственицит на магазини преосмислят дали да не преминат на WooCommerce.

Миграцията към друга платформа съдържа много елементи и не е лесна задача и е важно да се планира добре и да се направи професионално, така че магазинът да стане още по-добър. Ние сме насреща ако имате затруднения или пък искате цялостна миграция от-до, само трябва да ни пишете.


Бележка: описаните функционалности, цени, екранни снимки и процеси на CloudCart са актуални към 17.12.2023 г.

Полезно от Блога

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Защо регистрирането на търговска марка е важно за моя уебсайт?

Значението на онлайн магазините става все по-голямо във времена на световна пандемия. Това мотивира повечето търговци и предприемачи да изградят свои уебсайтове и да пренесат бизнесите си онлайн. Създаването на сайт звучи като лесна задача, но всъщност крие някои...

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Какво е WebP и как да ускорим WordPress като намалим размера на снимките с до 35%

Ако искаш да ускориш своя WordPress сайт, намаляването на размера на изображенията е една голяма стъпка в тази посока. Средно изображенията представляват около половината от размера на уеб страницата, така че дори малките подобрения могат да доведат до големи...

Core Web Vitals – важни показатели за всеки сайт

Core Web Vitals – важни показатели за всеки сайт

От средата на Юни 2021, Google въвежда Core Web Vitals (Основни показатели за мрежата) като ранкинг фактор при класирането на сайтовете в SERP (Search Engine Results Page). Обикновено, когато Google обяви актуализация, която ще повлияе на класирането при търсене,...